cela ekipa

V avstrijski Kitzbuehel smo se s slovensko mladinsko reprezentanco odpravili v petek, 17.6.2016. Tam smo se namestili v apartma, potem pa odšli na obvezen briefing, kjer so nam predstavili nov format tekmovanja. Povedali so nam, da smo prvi, ki bomo preizkusili tak format tekmovanja, kar se mi je zdelo odlično. V soboto so bili na sporedu posamični kronometrski nastopi in če si se uvrstil med prvih 30, si pridobil vstopnico za nedeljski skupinski štart. Tako so nam na briefingu predali navodila, nato pa smo se z ekipo odpravili v apartma, od tam pa še na krajši tek, da so se naše noge nekoliko zbudile po naporni vožnji.

 

 

 

 

Za naslednja dva dneva je bilo napovedano deževno vreme, a vseeno smo se zbudili v sončno jutro. Odpravili smo se na ogled kolesarske proge, saj smo imeli štart šele pozno popoldne. Kolesarska proga je bila zelo zanimiva, imeli smo tri kroge, katerih skupna razdalja je bila 13km. Proga je bila zelo tehnična, z nekaj vzpona in spusta. Ko smo jo naštudirali, smo se vrnili domov, kjer smo samo čakali da se odpravimo na prizorišče. S Klemnom, s katerim sva bila v skupaj v sobi, sva si pogledala film in se tako znebila misli na tekmo.

Sledil je odhod na prizorišče. Preverili so naša kolesa in vse potrebno za tekmo. Prve so štartale punce, pet minut za zadnjo pa se je na progo podal prvi fant. Štartali smo na 15 sekund. Takoj po štartu sem stekel k vodi in se odrinil, s kar visokega pontona, tako da me je pred štartom najbolj skrbel skok, kar se mi je kasneje zdelo butasto. Imel sem številko sedem, ker je pomenilo, da bom štartal bolj zadaj, za mano pa bodo še boljši. Tako sem se zapodil v vodo in bil vesel, da mi je skok uspel. Med plavanjem sem hitro za sabo zagledal mladinskega olimpijskega prvaka, ki je štartal takoj za mano. Skupaj sva prišla iz vode, takoj za nama pa še Američan, ki je štartal za njim. Vedel sem, da sem slabo odplaval in bom mogel na kolesu delati več, da bi bil med boljšimi.

 

kolo

Vožnja v zavetrju ni bila dovoljena, poleg tega pa je na kolesu močno deževalo. Sledil sem olimpijskemu zmagovalcu, s katerim sva vozila ene najhitrejših krogov in takoj sem vedel, da se bom uvrstil naprej, zato nisem tekel na polno in sem moči raje varčeval za naslednji dan, ter tako končal tekmo na 12. mestu. Od naših fantov sva se naprej uvrstila samo Klemen Bojanc in jaz. Odšli smo domov, kjer sem s pomočjo ProAction izdelkov poskrbel za čim hitrejšo regeneracijo, nato pa smo šli še na večerjo. Ko smo se vrnili, sem šel takoj v posteljo in sem hitro zaspal.

S Klemnom sva celo noč poslušala deževne kaplje na strešnem oknu in upala, da na finalni dan ne bo dežja, saj bi bila kolesarska proga v grupi in še v dežju zelo nevarna. Finalna proga je bila zelo kratka, saj smo imeli samo 250m plavanja, 7,6km kolesarjenja in 2km teka. Zjutraj smo pojedli dober zajtrk, potem pa pred odhodom še nekaj malega in se tako odpravili na prizorišče. Neopreni so bili dovoljeni, vendar smo za tako razdaljo presodili, da jih ne bomo imeli. Prve so štartale punce. Obe, Eva Skaza in Tjaša Vrtačič sta se odlično izkazali, s 8.oz.14.mestom.

Skoraj vsi so bili v neoprenih in ugotovil sem, da precej tvegam, k sreči pa sem skočil na kolo kar precej spredaj. Vozili smo hitro in na srečo ni nihče padel. Zadnji krog sta se dva tekmovalca nekoliko oddaljila od grupe. V menjavo sem prišel spredaj vendar sem jo zelo slabo naredil, saj sem imel težave s prsti na rokah, ker se mi je zanohtalo in sem imel velike težave pri obuvanju superg. Tako sem iz menjave odšel bolj zadaj, a z zelo hitrim tekom pritekel že do drugega mesta, nato pa mi je zmanjkalo moči za zadnjih 600m.

Tekmo sem zaključil na 6. mestu in sem bil z rezultatom zelo zadovoljen, saj mi je manjkala taka tekma kot je bila ta, da sem bil konkurenčen vsem najboljšim. Vedel sem, da mi te razdalje zelo ležijo, a vseeno šestega mesta nisem ravno pričakoval, saj sem se težko motiviral za nastop, bil pa sem tudi malce utrujen, predvsem zaradi šolskih obveznosti v zadnjih dveh tednih.

Po tekmi smo hitro spakirali in se odpravili domov. Sedaj me čaka nekaj treninga in priprav za naslednje tekme.

Foto credit: Tomaž Vrtačič